Acțiuni și Obligațiuni - BVB

 

Atunci cand o persoana cumpara actiuni intr-o societate, aceasta persoana practic cumpara o parte din acea societate. Astfel un investitor poate obtine castig in urma repartizarii profitului sub forma de dividende  si/sau prin aprecierea valorii actiunilor. Tranzactionarea de actiuni sau de obligatiuni emise de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti pot fi realizate numai printr-o societate de servicii de investitii financiare (SSIF). Acest serviciu oferit de compania noastra este principalul dintr-o varietate de servicii pe care le oferim investitorilor interesati Piata de Capital locală.

Ce sunt actiunile?

Actiunile sunt titluri de valoare care atesta dreptul de proprietate la o parte din capitalul social al unei societati. Actiunile sunt instrumente de investitii ce pot fi detinute pe termen scurt, mediu sau lung, iar evolutia lor este corelata cu evolutia situatiei financiare si a strategiei de afaceri a companiei respective, precum si a sectorului in care opereaza si dinamica economiei in general.

Beneficiile investitiilor în acţiuni

Piata de capital ofera una dintre cele mai bune oportunitati de a atinge obiective investitionale pe termen lung. Oamenii investesc in actiuni pentru a face bani - fie printr-o crestere a pretului actiunilor, fie din obtinerea de venituri sub forma de dividende.

Desi performantele anterioare nu pot indica o performanta viitoare, acestea ne subliniaza ca actiunile au depasit alte tipuri de investitii pe termen lung.

Cresterea capitalului se produce atunci cand creste valoarea investitiei. Oamenii investesc in actiuni, deoarece acestea ofera posibilitatea de a se aprecia. Detinerea de actiuni la o societate cu un pret al actiunii in crestere este o modalitate care genereaza automat si o crestere a capitalului propriu.

In calitate de actionar, aveti dreptul de a participa la hotararile adunarii generale a actionarilor societatii respective , precum si dreptul de a beneficia de dividende. Pentru unii investitori, criteriul cheie de selectare a unui emitent in vederea efectuarii de investitii pe piata de capital consta in acordarea de dividende si valoarea acestora.

Beneficiile de impozitare

În România, legislaţia în vigoare prevede impozitarea castigului rezultat din vânzarea titlurilor de valoare cu un procent de 16%.

Diversificare

Este intotdeauna recomandat ca riscul sa fie impartit in mai multe investitii. Acest lucru este relevant si cand vorbim de  actiuni. Piata bursiera romaneasca ofera o gama larga de societati in care se poate investi. Aceste companii opereaza intr-o gama larga de industrii, in multe sectoare ale economiei, inclusiv servicii financiare, industriale si de asistenta medicala. Prin investitia in companii din diverse sectoare de activitate riscul dumneavoastra se poate disipa.

Lichiditate

Investitia in actiuni va ofera flexibilitate. Se pot cumpara si vinde actiunile rapid. Aveti posibilitatea de a vinde actiunile si sa aveti acces la banii dumneavoastra, in maximum trei zile. Alte investitii presupun un timp mult mai lung de a recupera banii sau de a vinde.

Care sunt riscurile?

Actiunile prezinta beneficii dar si riscuri. Istoria ne arata ca actiunile, ca o investitie pe termen lung, au potentialul de a oferi un randament mult mai bun dupa impozitare decat orice alte investitii majore. Cu toate acestea, investitiile in actiuni prezinta anumite riscuri precum riscul de pozitie (Volatilitatea pietei bursiere si a pozitiei financiare a societatii pot influenta pretul platit pentru actiuni) si sectorul de risc (in caz de instabilitate economica intr-un anume sector de activitate, societatile care apartin acelui sector economic vor fi afectate in mod negativ).

Ce sunt obligatiunile?

O obligatiune este un instrument financiar de imprumut. Cand cumparati obligatiuni, deveniti un creditor pentru un guvern, o municipalitate, o companie, sau o alta entitate, cunoscuta sub numele de emitent. In schimbul acestor bani pe care ii imprumutati, emitentul va ofera obligatiuni prin care promite sa plateasca o dobanda specificata pe toata durata de viata a obligatiunii si sa restituie valoarea nominala a obligatiunii (principal) atunci cand aceasta ajunge la maturitate.

In general, obligatiunile sunt o investitie mai sigura si nivelul de risc este reflectat in randamentul acestuia, in functie de:

  • Rata Cuponului: rata anuala a dobanzii pe care emitentul promite sa o plateasca investitorilor, evidentiata ca procent din valoarea nominala, pe care investitorul o primeste la data scadentei obligatiunii. 
  • Pretul Curent: care poate fi o prima (mai mult) sau discount (mai putin) in raport cu valoarea nominala a obligatiunii.
 

Care sunt riscurile?

Principalele riscuri sunt rata dobanzii (in cazul cresterii dobanzilor, preturile obligatiunilor scad; si invers, atunci cand dobanzile scad, pretul obligatiunii creste). Cu cat timpul pana la maturitate este mai mare cu atat este mai mare riscul de dobanda si riscul inflatiei (posibilitatea ca valoarea veniturilor din dobanzi sa se erodeze din cauza efectului inflatiei).

Alimentare cont prin transfer bancar

Incepand cu data de 15.06.2015, UniCredit Bank este banca de decontare pentru tranzactiile realizate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. Prin urmare, prevederile din contractele de prestari servicii de investitii financiare referitoare la Conturile Bancare Clienti se vor modifica ca atare, iar platile dumneavoastra aferente acestor contracte, vor putea fi efectuate in urmatoarele conturi:

CONTURI BANCARE deschise la UniCredit Bank - Sucursala Titulescu:

(RON) RO75 BACX 0000 0011 4466 9001 (pentru tranzactii BVB)

(EUR) RO91 BACX 0000 0011 4466 9004 (pentru tranzactii BVB)

CONTURI BANCARE deschise la Piraeus Bank - Sucursala Aviatiei:

(RON) RO58 PIRB 4212 7164 8800 4000 (pentru tranzactii BVB)

(EUR) RO92 PIRB 4212 7164 8800 3000 (pentru tranzactii BVB)

(USD) RO77 PIRB 4212 7164 8801 2000 (pentru tranzactii BVB)